Käenkaali eli ketunleipä (Oxalis acetosella)

Kuva: Antti Aaltonen

Moni on maistanut käenkaalin eli ketunleivän happamia lehtiä, jotka sisältävät oksaalihappoa (samaa kuin raparperissa). Lehdet ovat apilamaiset kolmilehdykkäiset ja niitä voi popsia ympäri vuoden. Vastaherttaiset lehdykät painuvat alaspäin öiseen aikaan ja huonolla säällä. Hento kukka ilmestyy huhti-kesäkuussa. Kukat kasvavat yksittäin, väriltään valkoisina ja violettisuonisina.

Käenkaalia näkee Etelä- ja Keski-Suomen metsissä. Harvakseltaan sitä esiintyy myös Etelä-Lapissa. Se on lehtomaisten kankaiden tyyppilaji, mutta sitä voi tavata myös varjoisissa kuusikoissa.

Käenkaalia on C-vitamiinipitoisuutensa ansiosta käytetty aikoinaan keripukin hoitoon. Oksaalihappo poistaa tahroja, ja sitä on käytetty tahranpoistoaineena.