Kiuru (Alauda arvensis)

kiuru_biopix
Kuva © Biopix: SD Lund

Kiuru on ensimmäisiä keväällä palaavia muuttolintujamme. ”Kuu kiurusta kesään..” sanotaan, vaikka ensimmäiset kiurut saapuvat usein jo maaliskuun alussa, jolloin niitä tapaa pälviltä etsimästä syötävää. Kiurukoiraat livertävät heleästi ja nousevat pitkän laululentonsa aikana hyvin korkealle, mistä ne lennähtävät takaisin maan pinnalle mukisten “priiopriiopriio…” Laulun lisäksi kiurun tunnistaa päässä olevasta töyhdöstä ja pyrstön valkeista reunoista.

Kiuru on peltojen ja aukeiden joutomaiden lintu, jota tavataan koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Ruskeanharmaa kiuru piiloutuu hyvin pellon harmaisiin ja ruskeisiin väreihin, joten sitä on maassa vaikea havaita. Viljelysmaiden lintuna kiurua ovat koetelleet maatalouden muutokset. Kasvintorjunta-aineiden käyttö ja pellonpientareiden rikkakasvustojen väheneminen saattavat haitata lajia.

Kuuntele ääninäyte (© Tero Linjama / Tarsiger.com)