Kottarainen (Sturnus vulgaris)

kottarainen_biopix_NSloth
Kuva © Biopix: N Sloth

Kottarainen on kevään ensimmäisiä saapujia. Jo maaliskuulla ensimmäiset uskalikot ovat jakamassa pälvien antimia kiurujen ja töyhtöhyyppien kanssa. Kottaraisen tunnistaa kiiltävän tummasta väristä ja lennossa kolmiomaisista siivistä. Mustarastaasta sen erottaa myös lyhyt pyrstö sekä asteleva liikkuminen – mustarastas ei astele, vaan hyppii. Aikuisen kottaraisen täplikkyys vaihtelee vuodenaikojen mukaan, ja usein lintu näyttää täysin mustalta.

Kottaraisten saapuminen kevään airuena edellisvuoden pöntölle saa monen sydämen sykähtämään. Pian alkaa konsertti pesäpuun latvassa. Kottarainen on erinomainen matkija. Sen repertuaariin kuuluvat monien linnunäänien lisäksi kaikenlaiset mekaaniset, ihmisen aiheuttamat äänet (kuten traktori, raitiovaunu tai tasoylikäytävän kello). Seassa on kuitenkin kottaraisen “omaa” kirskunaa ja kitinää, josta voi lintua näkemättä tunnistaa lajin.

Kottaraisia tavataan Keski-Lappiin saakka. Se on pihapiirin pönttöasukki alkukesästä. Keskikesällä kottaraiset alkavat kuitenkin kerääntyä parviksi. Kottaraisparvet ovat viime aikoina käyneet pienemmiksi ja pienemmiksi, joten voi aina olla tyytyväinen saadessaan pönttönsä asukiksi kottaraisen. Kottaraiset ovat kärsineet perinteisten, monimuotoisten karjatilojen vähenemisestä. Pesimäaikaan kottaraiset nimittäin pyydystävät hyönteisiä, kun muuten niiden ravinto koostuu marjoista, hedelmistä ja siemenistä.

Kuuntele ääninäyte (©Tero Linjama / Tarsiger.com)