Sisilisko (Zootoca vivipara)

sisilisko_luontoliitto_kevatseuranta
Kuva: Teemu Saloriutta

Sisilisko on Suomen yleisin matelija ja ehkä niistä myös parhaiten tunnettu. Kirjava väritys vaihtelee kovasti ruskean, harmaan ja vihertävien sävyjen välillä. Sisiliskon pituudesta yli puolet on yleensä häntää, ja suurimmillaan sisilisko voi Suomessa kasvaa 16 cm mittaiseksi.

Kuten useilla matelijoilla, koiraat heräilevät horroksesta ennen naaraita. Ensimmäiset sisiliskot ovat liikkeellä huhti-toukokuussa. Sisiliskon tapaa keväällä usein ottamasta aurinkoa kiven tai kannon päällä. Ensimmäisten lämpimien päivien aikoina se on todennäköisesti vielä talvikankea, eikä juuri vaivaudu ohikulkijasta. Myöhemmin keväällä se kyllä luikkii piiloon hyvin ketterästi.

Sisilisko elää hyvin monenlaisissa ympäristöissä ja joutomaat tarjoavat sisiliskolle paljon piilo- ja auringonottopaikkoja. Aurinkoisina kevätpäivinä katse kannattaa kohdistaa kiviin, kantoihin ja puiden rungoille. Usein sisiliskosta näkee alkuun vain vilahduksen kun se vilistää piilopaikkaansa, mutta se ryömii yleensä pian takaisin jos välitöntä uhkaa ei ole. Sateisena päivänä sisiliskot eivät välttämättä lähde liikkeelle lainkaan.

Löydettyään hyvän elinpiirin sisilisko saattaa viettää koko elämänsä vain parin aarin alueella. Sisilisko on maailman pohjoisin matelija, ja sitä on tavattu koko Suomesta, jopa tunturien huipuilta. Sisilisko on rauhoitettu. Uhattuna se saattaa pudottaa häntänsä hämätäkseen saalistajaa, mutta menettää samalla arvokkaan ravintovarastonsa. Älä siis ota sisiliskoa käteen.