Tervapääsky (Apus apus)

Kuva: Antti Salovaara

Kesäiltaan kuuluu tervapääskyjen kilpalento kattojen yllä ja siihen kuuluva korkea kirkuna “sriiiiii sriiiiii sriiiiiii”. Nimestään huolimatta tervapääsky ei ole pääsky lainkaan, vaan se luetaan kiitäjien ryhmään. Tervapääsky on helppo erottaa samanmuotoisista pääskyistä äänen, hieman isomman koon ja etenkin sirpin muotoisten siipien avulla.

Lento on erittäin nopeaa ja jäykkäsiipistä. Tervapääskyjä näkee usein hyvin korkealla hyönteispyynnissä, jolloin vain niiden sirppimuoto erottuu. Tervapääskyt ovat ilmojen mestareita, jotka laskeutuvat niin harvoin kuin mahdollista. Ne saalistavat, ruokailevat, nukkuvat, ja jopa parittelevat ilmassa.

Tervapääskyt saapuvat tropiikista Suomeen toukokuun puolivälin jälkeen. Laji on siis Kevätseurannan viimeisiä saapuvia lintuja. Tervapääskyjä tavataan koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Tervapääsky viihtyy kulttuuriympäristössä, missä etenkin rakennusten koloista löytyy hyviä pesäpaikkoja, joista on helppo pudottautua lentoon. Sirppisiipiä voi tavata viilettämästä myös alkuperäisistä elinympäristöistä, erämaisista metsistä ja soilta.

Kuuntele ääninäyteTero Linjama / Tarsiger.com)