Laulujoutsen (Cygnus cygnus)

laulujoutsen1_sami_noponen
Kuva: Sami Noponen

Kansallislintumme laulujoutsen palaa muuttomatkaltaan maalis-huhtikuun aikana. Aikaisimmat saapuvat helmikuun lopussa ja etenkin vähäjäisinä vuosina osa myös talvehtii Suomessa. Kevätseurannassa kerätään kuitenkin havaintoja muuttavista linnuista. Joutsenet muuttavat usein auroissa tai vinoriveissä, joista kuuluu joutsenille tyypillistä sointuvaa toitotusta.

Laulujoutsenen voi sekoittaa vain toisiin joutseniin, kyhmyjoutseneen tai pikkujoutseneen. Pikkujoutsen on harvinainen läpimuuttaja Pohjois-Venäjältä, jota kyllä silloin tällöin nähdään laulujoutsenten kanssa muutolla. Pikkujoutsen on laulujoutsenta hieman pienempi, ja sen nokassa on vähemmän keltaista. Kyhmyjoutsenen nokan värit puolestaan ovat oranssi ja musta, ja nokan tyvellä on suuri kyhmy. Kyhmyjoutsenen lentäessä sen siivistä lähtee tyypillinen kumea ääni. Sisämaassa keväällä nähtävät joutsenet ovat yleensä laulujoutsenia, sillä kyhmyjoutsenet ovat enimmäkseen rannikoittemme pesijöitä.

Laulujoutsenten levinneisyysalue kattaa nykyään koko Suomen. Aikoinaan laji oli häviämässä sukupuuttoon vainojen vuoksi, mutta nykyään kanta on kasvanut ja laulujoutsenia pesii koko maassa etelärannikkoa myöten. Laulujoutsen viihtyy monenlaisten vesistöjen äärellä.

Kuuntele ääninäyte (mp3) (copyright: Tero Linjama/Tarsiger.com)