Miltä Kevätseurannassa näyttää juuri nyt?

Töyhtöhyyppä on syöksähdellyt neljänneksi havaituimmaksi lajiksi.

Tehdään katsaus kuluvaan Kevätseurantaan! Miten kevät on edennyt tähän mennessä ja mitä lajeja nousee tällä kertaa erityisesti esille? Entä mitä on luvassa?

Alla olevasta kuvaajasta voidaan todeta, että laulujoutsen liihottelee omissa korkeuksissaan havaintomäärien huipulla aikaisempien vuosien tapaan. Kevätseurannan lähtiessä käyntiin maaliskuun alussa koleissa olosuhteissa, karaistuneet laulujoutsenet olivatkin ainoita havaintoja muutaman yksittäisen aikaisen lajin, kuten kiurun ja kottaraisen lisäksi. Etelä-Suomessa kuultiin peipon liverrystä toisen Kevätseuranta-viikonlopun tienoilla maaliskuun puolivälissä. Peippoihin kevätseuraajat ovat törmänneet tämänhetkisen tilanteen mukaan toiseksi eniten. Todella aikaiset havainnot laulujoutsenesta ja peiposta saattavat kertoa talvehtineistakin yksilöistä.

Toisen havaintoviikonlopun aikana yhä useampi töyhtöhyyppä löysi tiensä etenkin eteläisen Suomen lumettomille pelloille. Maaliskuun lopussa Suomeen virtasi lämmintä ilmaa, jolloin kurjista tehtiin ajankohtaan nähden paljon havaintoja. Huhtikuun alussa västäräkit singahtivat nopeasti havaintolistan pohjalta kärkilajien keskuuteen.

Leskenlehdet pyrähtivät myös täyteen loistoonsa maaliskuun lopussa ja keikkuvatkin nyt kolmantena eniten havaittujen lajien joukossa. Tällä hetkellä leskenlehtiä on havaittu jo Tornion korkeudella saakka. Lehtometsissä viihtyvä sinivuokko aloitteli tällöin kukintaansa hieman hillitymmin, mutta on lisääntynyt nopeasti viime aikoina.

Hyönteiselon puolelta sitruunaperhoset liihottelivat esiin lämmön houkuttelemina nokkosperhosten ohella huhtikuun kynnyksellä. Sitruunaperhosten havainnot painottuvat nokkosperhosta etelämmäksi, mutta niitä on runsaammin. Hyönteisistä kekomuurahaiset olivat aikaisimpia herääjiä maaliskuussa, kun taas esimerkiksi kimalaiset eivät perhosten tavoin juuri uskaltautuneet esiin ennen huhtikuun lämpöaaltoa. Nyt hyönteishavaintojen määrät erottuvat kuvaajassa melko tasaväkisinä toisiinsa nähden. 

Diagrammista nähdään myös ajankohtainen tilanne Kevätseurannan Veden äärellä-teeman lajeista, jotka alkavat viimein näyttää runsastumisen merkkejä. Veneilijät ovat  laskeneet kulkupelinsä vesille etenkin Etelä-Suomessa, pohjoisimmillaan Raahessa asti. Teemalajeista toiseksi eniten havaintoja on kertynyt seisovaa vettä suosivasta vesimittarista. Etenkin etelärannikolla on tavattu jo useita tiiroja. Ojanvarsilla viihtyvä rentukka sekä etenkin rantavesissä ja puroissa nähtävä hauen kutu pitävät perää, mutta mikähän on tilanne muutaman viikon päästä?

Leskenlehdet ovat tuoneet silmäniloa maaliskuusta alkaen.

Kevät on viime päivinä edennyt miltei kesäiseen tahtiin. Luonto näyttää vihertymisen merkkejä, sillä valkovuokot ovat alkaneet muodostamaan peittoaan varsinkin valoisiin metsiin ja niityille sekä koivunsilmut auenneet eteläisestä Suomesta lähtien. Sää muuttuu ennusteiden mukaan hieman viileämmäksi ja sateisuuskin saattaa lisääntyä. Tuleva havaintoviikonloppu alkaa jo huomenna, jolloin kannattaa lähteä rantavesien, purojen ja ojien äärelle etsimään kalojen ja sammakoiden kutua. Varsinkin jälkimmäinen on tällä hetkellä hyvin ajankohtainen ilmiö. Samalla voit nähdä vesimittarin luistelevan vedenpinnalla. Sisiliskot saattavat vipeltää aurinkoisilla paikoilla ja kimalaiset kiirehtiä pölytystyön kimpussa.

Kevät etenee jatkuvasti kohti pohjoista, joten aistit kannattaa pitää tarkkoina, liikkuipa sitten missäpäin Suomea tahansa. Monista muuttolinnuista, kuten västäräkistä ja töyhtöhyypästä, riittää havaintoja Lapissa asti. Mitä etelämmäksi mennään, lisääntyy kevätkasvien ja -hyönteisten, sekä hiljattain horroksestaan heränneiden siilien ja matelijoiden havainnot. 

Muistathan siis lähettää arvokkaat havaintosi Kevätseurantaan! Kevätseurantaviikonlopun ajalta voi lähettää ovatko lajit näkyneet runsaina ja harvassa. Ensihavaintosi voit lähettää milloin vain. Älä unohda myöskään Kevätseurannan tulospalvelua, jolla pääsee muun muassa tarkastelemaan lajien sijoittumista karttanäkymässä tai vertailemaan eri vuosien havaintoja toisiinsa.

Mukavaa viikonloppua kevätlajien parissa!

Teksti ja kuvat: Vilja Tupola, paitsi töyhtöhyyppä: Antti Salovaara

Kuvaajat tehty Canva-ohjelmalla.