Punakylkirastas (Turdus iliacus)

punakylkirastas_luontoliitto_kevatseuranta
Kuva: Teemu Saloriutta / Luonnonvalo.net

Punakylki on suomalaisista rastaista pienin, ja luultavasti maan kolmanneksi runsain lintulaji. Muista rastaista sen erottaa oranssinpunaisista kyljistä sekä pään valkeista viiruista, jotka muilta rastailtamme puuttuvat. Metsästä sen usein löytää aktiivisen laulannan perusteella. Laulu vaihtelee huomattavasti alueittain, mutta se koostuu rupattelevasta 3-5 -tavuisesta “tjoo tjoo tjoo…” -viserryksestä, sekä hiljaisemmistä kitisevistä äänistä. Koiraat jaksavat laulaa ympäri vuorokauden, joten punakylkirastaan laulu on kevään tyyppiääniä.

Punakylkirastaat saapuvat muiden rastaiden kera huhtikuun alkupuolelta alkaen aina toukokuun puolelle asti. Niitä tavataan kaikkialla Suomessa. Ne ovat pääasiassa lehtojen ja sekametsien lintuja, mutta eivät vierasta kulttuurimaisemiakaan. Myös suonreunassa voi törmätä laulelevaan rastaaseen. Punakylkirastaan ravinto koostuu marjoista, hyönteisistä, madoista ja nilviäisistä.

Kuuntele ääninäyte (© Hannu Jännes / Lintukuva.fi)