Tuomi kukkii

tuomenkukat_kevatseuranta_Varpu
Kuva: Varpu Pärssinen

Tuomi kukkii touko-kesäkuussa. Kukinnan huomaa itse puita näkemättäkin, tuoksu kun on huumaava ja kauas kantava. Lähempänä huomaa kukkaterttuja olevan todella paljon. Samalla havaitsee myös, että tuomen kuori ja itse puuaineskin haisevat pahalle. Tämän ovat ainakin kaikki tuomenkukkia maljakkoon keränneet haistaneet käsistään. Eläimet tunnistavat hajun hyvin; myyrät ja hiiret karttavat sitä, samoin vuohi, jänis ja hevonen.

Tuomi kasvaa rannoilla, metsänreunoilla, tienvarsilla, lehdoissa, hakamailla, purojen varsilla ja joutomailla. Sitä voi tavata lähes koko Suomessa. Tuomenmarjoja on luultu myrkyllisiksi, mutta sitä ne eivät ole, vaikka kitkeriä ovatkin. Niitä voi käyttää murskattuina muiden marjojen joukossa. Tuomilehdoista voit tavata muitakin keväisiä lajeja, kuten käenkaalin ja valkovuokon.

Tuomen tunnetuin tuholainen on tuomenkehrääjäkoi, jonka toukat synnyttävät tuomeen harsomaisen kudoksen. Seitti peittää lehtiä, oksia ja joskus koko puun. Toukat pystyvät syömään koko tuomen aivan lehdettömäksi. Yleensä puu toipuu tuhosta ja kasvattaa uudet lehdet.

Monimuotoisuus

Tuomen kukat tarjoavat ravintoa pölyttäjähyönteisille, kuten mehiläisille. Lehdiltä voi löytää tuomella eläviä hyönteisiä, kuten täplätuomimittarin toukan tai tuomiluteen. Linnut syövät tuomen marjoja ja levittävät niiden sisältämiä siemeniä uusille kasvupaikoille.